NUTRITECH – nowy konkurs dla branży spożywczej
NUTRITECH to nowy konkurs dla przedsiębiorstw oraz jednostek naukowo-badawczych związanych z branżą żywieniową. Jego celem jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030. Finansowane będą innowacje zmierzające do wdrożenia wyników prac badawczo-rozwojowych.
Zakres tematyczny konkursu – 3 obszary wsparcia NUTRITECH
NUTRITECH obejmuje propozycję 3 głównych obszarów tematycznych – T1-T3.
- T1. NUTRIGENOMIKA i BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI)
- Opracowanie innowacyjnych rozwiązań dietetycznych bazujących na badaniach biomedycznych,
- Wiarygodne i oparte na faktach naukowych narzędzia pozwalające na opracowanie jednostkowych planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne,
- Rozwiązania technologiczne wykorzystujące podstawy molekularne chorób dietozależnych i ich wpływ na indywidualne plany żywieniowe, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych,
- Produkty wykorzystujące różnice metaboliczne uwarunkowane genetycznie oraz środowiskowo, jako składnik indywidualnych planów żywieniowych wpływających na zmniejszenie częstości chorób cywilizacyjnych.
- T2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM
- Nowoczesne rozwiązania żywieniowe np. produkty, technologie, oparte o najnowszą wiedzę naukową, w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi,
- Innowacyjne dostępne cenowo produkty żywieniowe między innymi dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną oraz w okresie rekonwalescencji pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych,
- Zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia chorób np. onkologicznych, metabolicznych, endokrynologicznych, gastroenterologicznych,
- T3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA
- Powrót do natury – opracowanie rozwiązań pozwalających na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych oraz zachowaniu bioróżnorodności
i ochrony ekosystemów, - Opracowanie innowacyjnych produktów i rozwiązań dotyczących prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych źródeł białka,
- Opracowanie innowacyjnych technologii do produkcji żywności prozdrowotnej, dostępnej cenowo,
- Rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności,
- Rozwiązania umożliwiające weryfikację autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej i funkcjonalnej np. unifikacja i dostępność składu, wdrażanie inteligentnych etykiet znakowania żywności, kontrola składu żywności zgodnie z normami UE,
- Narzędzia pozwalające na kontrolę jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu zarówno w produktach, jak i w procesie przetwórstwa oraz zwiększenie wykorzystania drobnoustrojów w produkcji żywności.
- Powrót do natury – opracowanie rozwiązań pozwalających na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych oraz zachowaniu bioróżnorodności
Warunki udziału w konkursie
Termin naboru wniosków | od 06.07.2022 do 30.09.2022 |
Budżet naboru | Alokacja: 100 mln PLN |
Dofinansowanie | do 100% dla jednostek naukowych // do 80% dla przedsiębiorstw |
Poziom wsparcia | Maksymalna wysokość kosztów kwalifikowanych: do 10 mln PLN |
Sposób rozliczania projektu | Dotacja |
CEBRIO świadczy usługi dla gmin w ramach oferty Projekty.